lauantai 3. joulukuuta 2011

Kotilieden ohjeista hyvät vaaleat piparit

Jouluun liittyy tuoksut -  kaneli, inkivääri - mausteinen pipari,  pullan tuoksu, laatikoiden mehevyys - lanttua tai lemppariani, imellettyä perunalaatikkoa. Entä kinkun ihana paistotuoksu. Siihen meidän perheen perinne eli isot pyöreät karjanpiiirakat. Lämmintä karjalanpiirakkaa, kinkkua siivu päälle ja hyvää sinappia. Rakkaan miniäni sanoin Joulun taivas...

Äidin kanssa kerättiin ruokaohjeita. Nyt kaikki löytyy netistä, mutta vanha keittokirja on edelleen uskollinen palvelijani. Helppo, ei tarvitse langattomia yhteyksiä tai virtalähteitä.  Uusiakin makuelämyksiä voi löytää ja tehdä niistä perinteitä. Vanhoja perinteitä ja ripaus uutta.  Joulutortuiksi teen valmiista torttutaikinasta  torttuja, joihin täytteeksi omena-kanelihilloa. Kaneliässistä on tullut meidän perheen hitti -perinne piparien rinnalle.  Tässä vaaleiden pipareiden ohje. Niin ja tärkein. Tee asiat rauhassa - nauti joulun tuntumasta. Pipareista tulee parempia!

VAALEAT JOULUPIPARIT0,5 dlsiirappi 0,5 tlkaneli
0,5 tlinkivääri
0,5 tlneilikka
0,5 tlpomeranssinkuori
1 dlsokeri
125 g  voi
1kananmuna
0,3 tlsuola
1 tlsooda
3-3,5 dlvehnäjauhoja
Mittaa kattilaan siirappi, kaneli, inkivääri, neilikka, pomeranssinkuori sekä  sokeri ja voi. 
Kiehauta varovasti ainekset. 
Jäähdytä seos. Kun seos on jäähtynyt, vatkaa vaahdoksi. 
2. Lisää yksi kananmuna voimakkaasti vatkaten.  Sitten sekoita vehnäjauhoihin suolaa ja sooda. Tämän jälkeen laita jauhot taikinaan.
3. Anna taikinan maustua jääkaapissa seuraavaan päivään. Pidä huolta, ettei taikinaa syödä ennen aikojaan...
4. Ota taikinasta osa kerrallaan, käytä jauhoja tarpeen mukaan ja ota kivoilla muoteilla pipareita pellille. Yhdestä taikinasta tulee noin neljä pellillistä, riippuen millaisia muotteja käytät.

Vinkki: Kun teet erilaisilla muoteilla pipareita, laita samalle pellille samankokoiset piparit. Näin vältyt, että pienet tummuu ja suuremmat ei paistu. Paista pipareita 185 astetta ja paksuudesta ja uunista  riippuen noin 7 - 9 minuuttia.Koepaista jos olet epävarma.


Tämä ohje löytyy Kotilieden sivuilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti