sunnuntai 4. joulukuuta 2011

Ässät, taatelileivät ja lohipasteijat

Tässä muutamia vanhoja joululeivonnaisten ohjeita, jotka ovat vuosi vuodelta maistuneet yhtä hyvältä.


Kaneliässät

150 g voita
3 dl sokeria
3 munaa
1 tl kanelia
1 tl leivinjauhetta
5 1/2 dk vehnäjauhoja.
Päälle sokerin ja kanelin sekoitus

Vaahdota voi ja sokeri. Sitten lisää voisokerivaahtoon kananmunat yksitellen hyvin sekoittaen. Lopuksi kaneli, leivinjauhe ja vehnäjauho- seos. Leivo taikinasta pikkusormen paksuista nauhaa. Leikkaa se
9 - 10 cm pituisiksi tangoiksi. Kierräytä tangot kaneli-sokeriseoksessa ja aseta pellille ässän muotoon.
Paista 200 astetta n. 10 minuuttia.


Taatelileivät


250 g voita
2 dl sokeria
2 munaa
1 pkt kivettömiä taateleita (170 g)
1/2 dl vettä
1 dl hasselpähkinöitä rouhittuina
5 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa


Vaahdota voi ja sokeri ja lisää munat hyvin sekoittaen. Hauduta taatelit pehmeiksi vesitilkassa kannen alla. Jäähdytä taatelit, leikkaa ne pieniksi kuutioiksi ja sekoita vehnäjauhon sekaan sooda. Lisää kaikki aineet voi-munavaahtoon. Leivo taikinasta kolme tankoa, joiden halkaisija on noin 3 cm. Kääri vaikkapa folioon ja anna kovettua jääkaapissa. Leikkaa kovettuneesta taikinasta 1 cm paksuisia viipaleita. Paista taatelileivät 225 asteisessa uunissa noin 8 min.


Suolapalaksi lohipasteijat


Rahkavoitaikina

250 g voita
250  (1 prk) maitorahkaa
250 g (vajaa 4 dl) vehnäjauhoja
Sekoita pehmeä voi ja maitorahka. Lisää jauhot nopeasti sekoittaen. Anna taikinan kovettua kylmässä ennen kaavilointia.


Lohipasteijat


1 annos rahkavoitaikinaa
täytteeksi 250 g graavilohta, 2 kovaksi keitettyä kananmunaa, suolaa, pippuria ja tilliä
Hienonna munat ja tilli. Sekoita täytteen aineet keskenään. Lisää mausteita ensin varovasti. Sitten tee rahkavoitaikinasta noin 1/2 cm paksuinen levy. Ota siitä 6 cm läpimittaisella lasilla tai jollakin astialla pyöreitä levyjä, nosta levyille kukkurainen teelusikallinen täytettä. Taita taikinalevyn reunat täytteen yli ja nipistele kiinni. Vinkki: sivele vähän vettä reunoihin, tarttuu paremmin kiinni. Nosta pasteijat saumapuoli alaspäin pellille. Voitele munalla ja paista 225 asteisessa uunissa noin 10 - 15 min. Pasteijat voi hyvin pakastaa.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti