lauantai 7. heinäkuuta 2012

Muurinpohjaletut

Mökkihöppänän kesään kuuluu muurinpohjaletut. Taito taikinantekoon ja paistamiseen on siirtynyt sukupolvelta toiselle. Mummo paistoi lettuja joen rannassa, jossa  kylän naiset pesivät pyykkiä.Letut  olivat suuria, pitsisiä ja tasaisen pyöreitä. Letunpaistajalla on paljon kavereita. Lettupino häviää aina, vaikka taikinaa on monta litraa. Mökkihöppänä jakaa nyt vanhaa savolaista reseptiään kaikille niille, jotka haluvat herkutella ja saada paljon kavereita ja ystäviä ympärilleen.

Muurinpohjaletut

2 litraa maitoa (itse käytän hyla-maitoa)
4 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
2 dl ohrajauhoja
1 dl ruissihtijauhoja
1 rkl perunajauhoja (sihdin läpi, ettei jää paakkuja)
- puoli desiä voisulaa tai kaksi ruokalusikallista ruokaöljyä taikinaan, helpottaa paistamista. 
- ripaus suolaa ja  hiukan sokeria,  Letut ovat hyviä ilman sokeriakin. Varsinkin jos käytät makeaa täytettä ei kannata sokeria laittaa turhan paljon taikinaan.

Jätä hetkeksi lettutaikina "vetäytymään".

Tarvitset muurinpohjalettupannun. Kuumenna pannu, laita voita reilu nokare ja kokeile ensin pienellä taikinamäärällä, että lämpö on sopiva. Jos mahdollista käytä kaasupoltinta, koska silloin paistotulos on tasainen koko lettumäärälle. Jos käytät puita paistamiseen, käytä aina suhteellisen samankokoisia pieniä puita.

Sitten vain herkut pöytään ja syömään!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti